NULL

AllesWaterSnijden maakt grote sprong

Uit de Metaalnieuws oktober 2016

alleswatersnijden

Maik van der Sar op zijn nieuwe machine, die met zijn 100pK momenteel de snelste is in Nederland, vooral in het dikkere materiaal, tot wel 200mm. Maar hij is vooral ook blij met de snijkwaliteit.

Met de investering in een OMAX waterstraalsnijmachine met een werkbereik van 8×2 meter, twee bruggen en snijkoppen (waarvan een 2,5D) heeft AllesWaterSnijden in De Lier een flinke sprong voorwaarts gemaakt.

AllesWaterSnijden is in 2011 opgericht door de vader van Maik van der Sar. Hij zag kansen in de grote variatie aan materiaalsoorten en -kwaliteiten die je met waterstraalsnijtechniek kunt snijden. Al tijdens zijn opleiding Werktuigbouwkunde stond Maik achter de machine. Nadat hij in 2014 was geslaagd, ging hij als mede-eigenaar fulltime in het bedrijf aan de slag.

Verhuizing

Enkele maanden geleden is het bedrijf verhuisd van een schuur naar een echt bedrijfspand op het industrieterrein van De Lier. En daarmee is alles in een stroomversnelling gekomen. AWS is nu veel beter bereikbaar en biedt alle ruimte voor de opslag van een grote voorraad materialen. De mannen van AllesWaterSnijden kunnen er tot 6 ton  handelen.

Iets extra’s bieden

Door de verhuizing kwam er ook ruimte voor een tweede waterstraalsnijmachine. En die was nodig ook. “Onze eerste machine, ook een OMAX, (één snijkop, werkbereik 3×1,5 meter) zat helemaal vol en we hadden moeite om de grotere projecten weg te werken”, vertelt Maik. “Het werk stroopte snel op en we hadden echt meer capaciteit nodig.”
Daarbij wilde hij zijn klantenkring (machinefabrieken, offshore, jachtbouw et cetera), maar ook R&D afdelingen die een proefmodel nodig hebben, iets extra’s bieden. Daarom werd besloten tot de investering in een grote waterstraalsnijmachine met een formaat van 8×2 meter, een brug met een (Tilt-A-Jet) snijkop voor recht snijden en een tweede brug met een 2,5D (A-Jet) snijkop voor speciale klussen en tevens een roterende as voor buizen. Hiermee kan materiaal onder een hoek en dikwandig buismateriaal worden gesneden. De  eerste machine is door IWE ge-update en door AllesWaterSnijden aangehouden. “Zo hebben we ook nog een derde brug voor als het echt druk is. Dan kunnen we met drie snijkoppen tegelijk werken. Als we bijvoorbeeld een flens moeten maken voor de motor van een boot, dan is daar eigenlijk altijd haast bij.”

Met de 2,5D snijkop en tevens een roterende as voor buizen kan materiaal onder een hoek en dikwandig buismateriaal worden gesneden.

alleswatersnijden

Met de 2,5D snijkop en tevens een roterende as voor buizen kan materiaal onder een hoek en dikwandig buismateriaal worden gesneden.

Goede snijkwaliteit

De eerste OMAX machine – “een snelle machine met een goede snijkwaliteit” – beviel goed en het lag dan ook voor de hand om voor de tweede ook aan te kloppen bij IWE watersnijtechniek in Nieuwerkerk aan den IJssel, de vertegenwoordiger van deze Amerikaanse fabrikant. Maik  kan wel merken dat OMAX in loop der jaren enorme ontwikkelingen heeft doorgemaakt. De nieuwe machine is met zijn 100pK momenteel de snelste in Nederland, vooral in het dikkere materiaal, tot wel 200mm. Maar hij is vooral ook blij met de snijkwaliteit. “Want juist daar hebben veel van mijn klanten belang bij. Goede kwaliteit is voor hen vaak belangrijker dan de prijs. Ze willen niet een foute maat of slecht gesneden materiaal ontvangen.”

Vijf snijkwaliteiten

AllesWaterSnijden levert vijf snijkwaliteiten. Kwaliteit 1 is de minste, maar ook de goedkoopste want deze wordt behaald met de hoogste snijsnelheid. Kwaliteit 5 is de hoogste kwaliteit, maar ook de duurste omdat het snijproces daarbij het langst duurt. “Gemiddeld halen we bij kwaliteit 3 toch wel een nauwkeurigheid van 0,05 mm, bij kwaliteit 5 halen we 0,025 mm.”
De grove staalbouw kiest meestal voor de grootste snelheid, de laagste prijs en iets mindere kwaliteit. Maar er zijn ook klanten, die kosten nog moeite sparen om topkwaliteit te maken. AllesWaterSnijden speelt met de snijkwaliteiten in het belang van de klant. “We denken met hen mee hoe ze materiaal en kosten kunnen besparen door voor een andere snijkwaliteit te kiezen. Je kunt kiezen voor combinaties. Gaten snij je dan bijvoorbeeld in kwaliteit 5, want die hoeven niet nabewerkt te worden en de buitencontouren kunnen dan in kwaliteit 1. Zeker met schepen maar ook onderdelen, in onderhoud, kun je zo tijd en kosten besparen in het belang van de klant.”

2,5D snijden

De nieuwe machine heeft de mogelijkheden en de flexibiliteit enorm vergroot. AllesWaterSnijden gebruikt het grote bereik vaak om twee platen van 2×4 meter achter elkaar te leggen. En Maik  zoekt de grenzen op van het 2,5D snijden. “In de software voor 2,5D is voor mij nog een hoop uit te vogelen, maar het geeft geweldige nieuwe mogelijkheden voor klanten. Als ze bereid zijn daarover na te denken, kan dat veel voordelen bieden. Door bijvoorbeeld gehard materiaal in één keer in de juiste vorm te snijden (2,5D), is er geen nabewerking meer nodig. De onderdelen kunnen ook gegraveerd worden ten behoeve van het assembleren.

AllesWatersnijden krijgt het steeds drukker dankzij nieuwe klanten en grotere en meer uitdagende projecten. Het bedrijf werkt dat zelf in de hand door steeds professioneler te gaan werken. Er wordt duurzaam gewerkt (geen verspilling van water, geen gebruik van vervuilende stoffen, milieuvriendelijke afvoer van het zand, scheiden van alle restmaterialen) en de meeste materialen die worden gebruikt zijn gecertificeerd. De volgende stap is dat alle materiaal is gecertificeerd en daarna wil Maik  het ISO certificaat behalen. “Dat zal ook wel moeten, want we zoeken steeds meer de hoogwaardige industrie op.”

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: AllesWaterSnijden

Plaats:               DE LIER

Website:           https://www.alleswatersnijden.nl

Top