NULL

Hynamic snijdt makkelijk haaks met nieuwe OMAX waterstraalsnijmachine

Uit Metaalnieuws juni 2014

Een zo hoog mogelijk aantal beschikbare uren op een machine die volledig haaks snijdt. Dat waren de belangrijkste eisen die Hynamic stelde aan de nieuwe waterstraalsnijmachine. Het totale eisenpakket heeft geresulteerd in de aanschaf van een OMAX 120X waterstraalsnijmachine met een machinebed van 6×3 meter. Deze is eind april door OMAX-importeur IWE watersnijtechniek geïnstalleerd.

Hynamic is in 2008 opgericht en is de specialist in waterstraalsnijden. Het bedrijf werkt voor meer dan 200 klanten in Nederland en België die actief zijn in markten als de scheepsbouw, offshore en machinebouw. Hiervoor worden vooral onderdelen uit aluminium en RVS gesneden, en in mindere mate uit andere staalsoorten. Vaak gaat het om dikker materiaal, 10 tot 40 mm, frequent wordt ook 80, 100 en 120 mm gesneden en incidenteel zelfs 180 mm. Dun materiaal snijdt Hynamic voornamelijk als er geen warmte in het product mag komen of als maat-en vormvastheid belangrijk zijn.

Hynamic heeft een grote diversiteit aan klanten waarvoor het vele materialen op voorraad houdt. Kwaliteit in relatie tot prijs en leverbetrouwbaarheid zijn bepalend voor de langdurige relaties die het bedrijf nastreeft. Om met name de leverbetrouwbaarheid, ook op langere termijn, in stand te houden werd besloten om de capaciteit drastisch uit te breiden.

Haakssnijden

watersnijmachine

Bedrijfsleider Michael van Tetering bij de OMAX 120X waterstraalsnijmachine met een machinebed van 6×3 meter.

De mogelijkheid om haaks te snijden is voor veel klanten een reden om met Hynamic in zee te gaan. Haaksheid voorkomt nabewerkingstijd en dus kosten. “Wij snijden voor ieder die het belangrijk vindt onder een hoek van 90 graden, ook in hoeken en gaten met een maattolerantie van +/- 0,1mm”, zeggen directeur Charles Smeijers en bedrijfsleider Michael van Tetering. “Die nauwkeurigheid zit in onze routine. We zouden zelfs nog beter kunnen, maar dat willen we niet, want dat kost veel tijd.”

Veel klanten zijn ook gecharmeerd van de hoge druk waarmee Hynamic snijdt. De in Dongen gevestigde toeleverancier beschikt over een machine, die kan produceren onder een continudruk van 6000 bar, wat leidt tot zuivere sneden en een grote doordringdiepte waardoor een grote variatie aan snijkwaliteiten geboden kan worden. De klant bepaalt min of meer zelf de kosten door in overleg met Hynamic zijn gewenste kwaliteit te definiëren.

Kritische punten

Smeijers en Van Tetering hebben zich breed georiënteerd op hun nieuwe machine. Met hun ruime praktijkervaring in waterstraalsnijden weten ze precies wat de kritische punten zijn. De voornaamste eis was de eerder genoemde mogelijkheid om haaks te snijden. En dat was ook meteen een belangrijke reden om voor OMAX te kiezen. De Amerikaanse producent rust zijn waterstraalsnijmachines uit met het Intelli-MAX softwarepakket, dat het gemakkelijk maakt om snel precisie-onderdelen te produceren. “Onze eis tot haaks snijden beperkte de keuze al enorm”, aldus Smeijers. “Andere merken bieden dat ook wel aan, maar bij hen kost dat vaak veel tijd. En dat kan bij ons niet. We snijden doorlopend tientallen verschillende materialen in allerlei diktes. Dan wil je niet steeds ingewikkeld moeten programmeren om haakse sneden te krijgen.”

Tot voor kort sneed Hynamic met één waterstraalsnijmachine, met standaardafmetingen van 3,6×2,4 meter. Daarmee is door de jaren heen een mooie groei geboekt. In 2013 zat het bedrijf helemaal aan de maximum capaciteit en moesten niet kritische delen regelmatig worden uitbesteed. “We kwamen tot de conclusie dat het verstandig was om er een machine bij te nemen”, aldus Smeijers. “Want watersnijden is een prachtige techniek, maar ook onderhoudsintensief. Wil je je klanten zekerheid geven, dan moet je met meerdere machines werken.”

Rendement

waterstraalsnijmachine Hynamic

Aluminium 25mm dik, gesneden op de OMAX waterstraalsnijmachine van Hynamic

Daarnaast stelde Hynamic zich de vraag wat er allemaal nodig is om zowel de snijsnelheid als het aantal beschikbare snij-uren zo hoog mogelijk te houden. De snijsnelheid wordt grotendeels bepaald door snijdruk en intelligente software. OMAX boodt met zijn ‘tilt forward’ software een mogelijkheid om met 4150 bar een hogere snelheid dan gebruikelijk te generen. De software verhoogt de snijsnelheid en precisie en verlaagt de snijkosten door het automatisch optimaliseren van het snijprogramma.

Hoge betrouwbaarheid

Beschikbare uren zitten voor een groot deel in de machine zelf. Smeijers: “We weten op basis van onze slijtagelijsten wat er allemaal vervangen is, wat de standtijden zijn en wat preventief vervangen moet worden. We hebben wel eens tegen elkaar gezegd dat onze onderhoudskosten veel lager zouden zijn als onze eerste waterstraalsnijmachine anders was geconstrueerd. Bij de tweede machine hebben we daarom bewust gekozen voor stabiliteit en eenvoud van de constructie. De direct aangedreven hogedrukpomp van OMAX gebruikt een beperkt aantal onderdelen. En dat is goed: hoe minder onderdelen, hoe minder er kapot kan. Ook de degelijke geleidingen en de kleine krachtige servomotoren bevielen ons. Dat betekent minder belasting, dus minder slijtage en bovendien een grotere positioneernauwkeurigheid.”

Goed toegankelijk

De constructie van de OMAX machine is voorts zodanig, dat hij goed toegankelijk is voor het beladen en ontladen én voor onderhoudswerkzaamheden. Ook het grote formaat draagt bij aan een hoge beschikbaarheid. Hynamic heeft gekozen voor een machinebed van 3 bij 6 meter. Dit betekent dat grote orders non stop zonder plaatwissel kunnen worden gesneden. Ook kunnen drie platen met standaard afmetingen van 3×2 meter er dwars op gelegd worden. Van Tetering: “De werkbreedte van 3 meter past ons gewoon heel goed. Vanuit de offshore komen steeds vaker aanvragen voor grote delen die meer dan 2 meter in de Y-richting vragen, bijvoorbeeld voor warmtewisselaars van 2,5 meter rond. In de scheepsbouw zijn er duidelijk aanvragen voor onderdelen waarvoor we die lengte van 6 meter lengte nodig hebben.”

Hynamic heeft ook geïnvesteerd in de periferie rondom de machine om het aantal operationele uren zo hoog mogelijk te houden. Zo is er een apart zandafzuigsysteem geïnstalleerd en wordt er op hoog niveau waterzuivering toegepast. Van Tetering: “Dat hadden we al, maar daar hebben we nu toch een aantal flinke slagen in gemaakt. Met tastbare resultaten. Het scheelt enorm als je de maandagochtend opstartprocedure kunt bekorten. En als je maar één keer per jaar de bak hoeft leeg te halen in plaats van vier tot vijf keer, win je ook veel.”

Beveiliging

Een randvoorwaarde was ook dat de machine qua beveiliging op een hoog niveau zou zitten. Op de OMAX zit de standaard machine monitoring, die automatisch een melding geeft wanneer er iets niet optimaal werkt. “Softwarematig is dit systeem heel sterk”, aldus Smeijers. Het blijft de hick-ups voor en grijpt direct in als het fout gaat. Procescontrole zorgt er bijvoorbeeld voor dat de machine afslaat als een slang springt of als de zandtoevoer blokkeert. Vooral belangrijk tijdens de uren dat je er niet bent. Deze beveiliging levert ons operationeel veel op. We kunnen werken in twee ploegen en ’s avonds platen op de machine leggen, zodat hij tot 6 uur in de ochtend doorsnijdt.”

Zeer grote producten

De door IWE watersnijtechniek geleverde OMAX 120X is een waterstraalsnijmachine met een snijbreedte van (meer dan) 3.000 mm, welke in vijf verschillende lengtematen verkrijgbaar is, afhankelijk van de specifieke klantbehoefte. De machine is ideaal voor het waterstraalsnijden van zeer grote producten uit een grote verscheidenheid aan materialen en gereed voor (toekomstige) uitbreidingen met een extra snijkop, of zelfs een extra snijbrug en tot maximaal vier EnduroMAX watersnijpompen. Accessoires zoals de Tilt-A-Jet voor taper-vrije randen, A-Jet voor 2,5D snijden, en de Rotatie As voor complexe 6-assige bewerkingen, maken de OMAX waterstraalsnijmachine veelzijdig.

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: Hynamic B.V.

Plaats:               DONGEN

Website:           www.hynamic.com

Top