NULL

Probleem van Bac Machinebouw was de capaciteit

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 oktober 2014

„Punt van zorg, een voortdurend probleem eigenlijk, is onze capaciteit.” Een geluid dat je in deze economisch moeilijke tijden niet vaak hoort in de ondernemerswereld. „Zo goed gaat het. Er is genoeg werk in de markt”, zegt Don Bac (42), directeur van Bac Machinebouw in Moerkapelle. Het bedrijf ontstond midden in de crisis, maar het heeft er geen last van. „We groeien volop, al vanaf het begin.”

Bac Machinebouw De onderneming vervaardigt in hoofdzaak kleine roestvast stalen tanks voor de levensmiddelen- en cosmetische industrie. Ze zijn bedoeld om vloeibare stoffen in te bewaren, te mengen, te koelen of te verhitten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de bereiding van de rinse appelstroop van Frumarco in het Limburgse Beesel en de chocolade op de sultana’s van Verkade uit Zaandam.

Watersnijden

Het roestvast staal arriveert in Moerkapelle als plaat, strip, as of buis. In de fabriek volgt de bewerking: watersnijden, walsen, lassen en slijpen. „Het is een lastig te bewerken materiaal. Het vraagt specialistische kennis”, aldus Don Bac. Nadat de technische tekening voor de beoogde tank gereed is, vangt de fabricage aan. „We praten over levensmiddelen. Alle delen die daarmee in aanraking komen, moeten helemaal glad zijn, om hechtingsmogelijkheden voor bacteriën te voorkomen, en ze moeten goed te reinigen zijn.

Klein & flexibel

We zijn klein en daardoor flexibel. We kunnen maatwerk leveren. Elk product is anders. Hoog en smal of laag en breed, de klant mag het zeggen. Samen zoeken we naar de beste oplossing. En, prettig voor hem, hij heeft bij ons één aanspreekpunt.”

De bv startte in 2011. Don Bac werkte, na de opleiding werktuigbouw op de mts, zestien jaar bij een bedrijf dat ook roestvast stalen tanks bouwde. Hij kwam binnen als stagiair en klom op tot het driehoofdige managementteam, met verantwoordelijkheid voor vooral de technische aspecten. In 2010 liep het, zoals hij het uitdrukt, „met elkaar vast.” „Het voelde als een vis in een emmer stroop. We waren onvoldoende besluitvaardig.” Het leidde tot gezondheidsklachten en uiteindelijk zegde Bac zijn baan op.

Nu of  nooit

Er volgde een periode van heroriënteren, solliciteren en perspectieven afwegen. „Op m’n sollicitaties kreeg ik nauwelijks respons. Tegelijk besefte ik: als ik ooit iets voor mezelf wil beginnen, moet ik dat nu doen. Ik zit nu goed in de materie, ik spreek nu de taal van het vak. Roestvast stalen tanks, dat was altijd al mijn business, dus het lag voor de hand om dan op dat terrein iets van de grond te tillen.”

Het resulteerde in de oprichting van Bac Machinebouw. De ondernemer kon aan de slag in een leeg bedrijfspand in zijn geboorteplaats Moerkapelle. Hij ziet zich niet als concurrent van zijn oude werkgever. „Die richtte zich gaandeweg steeds meer op grote tanks. Mijn bedoeling was als het ware onderaan weer aan te sluiten met kleine tanks.”

De activiteiten zijn verdeeld over drie omzetkanalen. Zo opereert de onderneming, als er roestvast staal in het geding is, als technisch dienstverlener in de regio, in een straal van ongeveer 15 kilometer rond Moerkapelle. Daarbij zijn werkzaamheden aan de orde met een divers karakter, die om een snelle uitvoering vragen. Bijvoorbeeld een werktafel maken of een hekje of een leiding repareren. Het betreft een tak die in eerste instantie een belangrijke bijdrage leverde aan de inkomsten, maar die mogelijk in de toekomst wordt afgestoten.

Vandaag de dag vormen de twee andere doelgroepen de hoofdmoot. De eerste zijn de eindgebruikers van tanks binnen Nederland, zoals Verkade. Soms pakt Bac daarbij ook wel grotere en bredere projecten op. Vorig jaar bijvoorbeeld de revisie en aanvulling van zes productielijnen voor het raspen van kaas bij Vergeer Kaas in Reeuwijk.

Rusland

Daarnaast wordt er zakengedaan met zogeheten wederverkopers. Dan draait het om kleine tanks als onderdelen van installaties die deze afnemers leveren aan eindgebruikers in tal van landen. Don Bac: „Via hen gaan onze producten de hele wereld over.” Met name Rusland is een belangrijke markt.

Er staan bij Bac Machinebouw inmiddels zeven personen op de loonlijst. De bedoeling is uit te breiden tot tien. Daarnaast werken er structureel drie zzp’ers voor het bedrijf. Vakmensen zijn moeilijk te vinden. Daarom is Don Bac graag bereid personeelsleden intern op te leiden. Tevens investeert hij in machines, om handwerk te vervangen en sneller en slimmer te construeren. „Daarmee maak je een tijdsslag en een kwaliteitsslag. Met minder uren lever je nog beter werk af.”

Over de strategie voor de nabije toekomst zegt de ondernemer: „In principe willen we klein blijven, met korte lijnen en weinig overhead. Dat maakt ons prijstechnisch interessant. We zitten op het pad dat bij de oprichting voor ogen stond. Dat geeft reden tot dankbaarheid. We zien het als een zegen.”

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: Bac Machinebouw B.V.

Plaats:               MOERKAPELLE

Website:           www.bacmachinebouw.nl

Top