NULL

Watersnijden verbreedt markt en versnelt productieproces Tumill-Tech

Uit Metaalnieuws februari 2011

Watersnijden bij Tumill-Tech

Spoedklussen zijn bij Tumill-Tech in Middelburg aan de orde van de dag. Het komt vaak voor dat de te bewerken onderdelen al bij de fabriek worden afgeleverd, terwijl de specificaties van de order nog via de mail moeten volgen. Klanten hopen op deze manier zo snel mogelijk te worden geholpen. Om aan die wens te kunnen beantwoorden heeft Tumill-Tech, toeleverancier van machine-onderdelen, een waterstraalsnijmachine aangeschaft. De keuze is gevallen op een OMAX 80X watersnijmachine, geleverd door IWE Watersnijtechniek in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Machinefabriek Tumill-Tech, ooit opgericht onder de naam Poortvliet & Seijner Verspaningstechniek, hield zich tot voor kort uitsluitend bezig met verspanende technieken. De productiehal staat vol met draai- en freesmachines. “Draaien kunnen we tot een draaidiameter van 1 meter, onze freescapaciteit reikt tot 3 meter en 10 ton”, vertelt Niels van de Gruiter. Hij is sinds 1 januari directeur van het tien medewerkers tellende Tumill-Tech, na er een aantal jaren als bedrijfsleider te hebben gefunctioneerd.

Korte levertijd

Watersnijden bijTumill-Tech

Niels van de Gruiter, bij de OMAX 80X watersnijmachine, welke het productieproces aanzienlijk versnelt

De klanten van het bedrijf zitten in de industriële sectoren waarom Zeeland van oudsher is gekend, zoals de scheeps- en machinebouw, de petrochemie, de offshore en de voedingsmiddelenindustrie. Deze klanten komen met zeer diverse opdrachten, die allemaal snel klaar moeten zijn. Vaak komt daar ook snijwerk aan te pas en dat moest Tumill-Tech tot voor kort altijd uitbesteden. “Levertijden van anderhalve week waren daarbij normaal”, aldus Van de Gruiter. “Dat was ons te lang en daarom hebben we geïnvesteerd in een waterstraalsnijmachine. Tevens verbreden we hiermee onze markt.”

Bij de investering in eigen snijcapaciteit heeft Tumill-Tech ook de aanschaf van een plasmasnijmachine onderzocht. “Maar die is qua materiaaldikte en -soorten toch beperkt”, aldus Van de Gruiter. “We bewerken veel verschillende materialen en met een Waterjet – die weliswaar niet zo snel is als een lasersnijder – kun je bijna alles snijden: niet alleen metalen, maar bijvoorbeeld ook kunststof, steen, glas en foam.”
De Zeeuwse toeleverancier zet het waterstraalsnijden vooral in als voorbewerking. Daar waar het snijden voorheen werd uitbesteed, of waar met een andere machine maar een gat in een plaat werd geboord, snijdt de OMAX watersnijmachine nu de gaten en volgt de nabewerking op de draaibank. Dat scheelt enorm qua bewerkingstijd. “En we gooien bijna niks meer weg”, aldus Van de Gruiter. “Vaak kunnen uit het restmateriaal nog onderdelen worden gesneden. En dat is toch prettig, zeker als het gaat om materiaalsoorten van 30 euro per kilo.”

Onder een hoek snijden

De watersnijmachine is zorgvuldig uitgezocht. “We hebben speciaal gekozen voor een 5-assige draaibare kop, die ook onder een hoek kan watersnijden”, zegt Van de Gruiter, terwijl hij een fraai gesneden tandwiel uit kunststof laat zien. Hij heeft diverse machineleveranciers bezocht om zich de watersnijtechniek te laten demonstreren. “We hadden vooraf geen tekeningen toegestuurd. Die stonden op een usb-stick, die we ter plekke overhandigden. Zo konden we precies zien hoe snel het programmeren aan de machine verliep. Ook hadden we een hard materiaal meegenomen om laten te snijden.”
De bezoeken aan de machineleveranciers leverden verschillende resultaten op. “Bij één leverancier spoot het water tegen het plafond”, herinnert Van de Gruiter zich met een glimlach. “Sommige samples zagen er verschrikkelijk uit. Maar de OMAX watersnijmachine van IWE Watersnijtechniek stak er bovenuit. Binnen 5 minuten stond de machine te watersnijden en de kwaliteit van het product was zonder meer goed.”

Eenvoudige besturing

Tumill-Tech heeft gekozen voor een machine met diverse opties. Belangrijk is onder meer het abrasief verwijderingsysteem, bestaande uit een buizensysteem dat het zand en het water opzuigt en afvoert naar een bak naast de machine. Belangrijk zijn ook de lage onderhoudskosten aan de pompen en de nozzle en de eenvoudige besturing. “De machine is makkelijk te bedienen”, aldus Van de Gruiter. “Een van onze medewerkers en ik zelf hebben de bedieningscursus gevolgd en we hadden het zo onder de knie.”
Van de Gruiter rekent er op dat de waterjet het qua bezetting binnen afzienbare tijd net zo goed zal doen als zijn verspanende machines. “Het gaat goed met Tumill-Tech. Qua omzet is er nog steeds een stijgende lijn te zien. De markt trekt over de hele linie behoorlijk aan.”

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: Tumill-Tech B.V.

Plaats:               MIDDELBURG

Website:           www.tumill.nl

 

Top