NULL

Watersnijmachine geeft de Dieze meer flexibiliteit

Uit plaatbewerkings nieuws oktober 2014

Technisch bedrijfsleider Wim Pijnappels en zijn medewerkers bij Machinefabriek De Dieze in Den Bosch moesten het onlangs een week lang stellen zonder waterstraalsnijmachine. Omdat hun 6 jaar oude OMAX werd vervangen door een nieuwe waterstraalsnijmachine. “Dan merk je pas hoe erg je hem mist”, zegt Pijnappels. “We kunnen echt niet meer zonder.”

De Dieze (32 medewerkers) is eigenlijk een grote technische dienst. De 32 medewerkers zijn goed in onderhoud en service. Ze beschikken over een goed geoutilleerde werkplaats waar ze kunnen monteren, reviseren, lassen, draaien, frezen en plaat bewerken. Het bedrijf is industrieel onderhoudspartner van grote bedrijven als Heineken en Wärtsilä. Maar ook De Efteling is een belangrijke klant.

GebruikersvriendelijkWatersnijtechniek de Dieze

Bij al het werk krijgt De Dieze te maken met allerlei materialen. Dat betekent dat het van belang is een grote diversiteit aan materialen te kunnen snijden. Daarom is een aantal jaren geleden een waterstraalsnijmachine aangeschaft van de Amerikaanse fabrikant OMAX, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door IWE in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij de keuze voor OMAX gaf de snijkwaliteit, maar zeker ook de gebruikersvriendelijkheid de doorslag. Want de machine moet bijvoorbeeld ’s morgens kunststof en ’s middags brons snijden. Snel kunnen programmeren is dan goud waard, omdat je niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het switchen van de ene naar de andere snij-opdracht. En dat kan met de eigen Layout watersnijsoftware van Omax. DXF-, DWG-, PDF- en zelfs JPG-bestandjes zijn makkelijk in te lezen en te vertalen naar een snijprogramma.

De waterstraalsnijmachine heeft bij De Dieze echt toegevoegde waarde voor het productieproces. De eerste machine is destijds gekocht voor een gebruik van zo’n 16 uur per week. Uiteindelijk heeft hij gemiddeld 20 à 21 uur per week gesneden. “Daarmee heeft hij zijn kostje wel verdiend”, aldus Pijnappels. “Bovendien hebben we er praktisch geen problemen mee gehad.” Toen hij de oude machine gunstig van de hand kon doen, was de aanschaf van opnieuw een Omax dan ook eigenlijk vanzelfsprekend.

Heel weekend doorsnijden

De nieuwe waterstraalsnijmachine is een 60120 Jetmachining Center, met net als de vorige een werkbereik van 1500x3000mm. Hiermee is De Dieze er flink op vooruit gegaan. De oude machine had een 36 kW pomp, de nieuwe 54 kW. De nieuwe is uitgerust met een afvoer voor abrassief, terwijl De Dieze voor de oude zelf een afvoersysteem had gemaakt. Daarvoor moest drie keer per jaar een rioolreinigingsbedrijf langs komen om de zaak leeg te maken. Daar is men nu vanaf.
Winst is ook het nieuwe abrassief vat met een inhoud van 1000 kilo, in plaats van 200 kilo bij de vorige. De medewerkers kunnen deze zelf eenvoudig vullen met een Big Bag. Dat betekent dat er 32 tot 35 uur achtereen kan worden gesneden in plaat van voorheen 8 uur. De machine kan een heel weekend doorsnijden, zonder dat er bij toerbeurt iemand langs moet komen om het zand bij te vullen.

Watersnijtechniek de DiezeDoor dit alles snijdt de nieuwe machine 25 tot 30 procent sneller snijden. “De efficiency en vooral ook de flexibiliteit is toegenomen”, zegt Pijappels. “We hebben vaak spoedklussen, als bijvoorbeeld een schip in een dok ligt en er een onderdeel moet worden vervangen. Daar past zo’n flexibele waterstraalsnijmachine heel goed in.”

Hoogteregeling

De nieuwe OMAX is ook voorzien van een hoogteregeling, waardoor de waterjetmachine alle onderdelen uit materialen met een onregelmatige of kromgetrokken oppervlakken automatisch kan snijden zonder de noodzaak van speciale programmering. Voorkomen wordt hierdoor dat de nozzle tegen de plaat slaat, met als gevolg dat de machine afslaat of een hele nacht alleen maar water staat te blazen. De Dieze kan hierdoor ook bolle bodems voor olietanks met zes gaten erin probleemloos snijden. Een freesbank had daar 5 kwartier voor nodig, de waterstraalsnijder 10 minuten.

De OMAX dient puur ter ondersteuning van de verspaningsafdeling. Snijden betekent tijdwinst en bovendien worden de draai- en freesbanken zo vrijgehouden voor de duurdere bewerkingen. De OMAX snijdt bijvoorbeeld 220 mm dik Duplex RVS met een gat erin; in 4 uur in plaats van anderhalve dag boren. Of vierkante glijblokken van aluminium of brons met een gat er in, die dan nauwkeurig worden nagefreesd. Maar ook bijvoorbeeld ringen van 60 mm dik. “Daar kunnen we dan gelijk mee aan de slag, zonder dat je een of twee dagen moet wachten op een toeleverancier.”

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: Machinefabriek De Dieze B.V.

Plaats:               DEN BOSCH

Website:           www.dedieze.nl

Top