NULL

Becker watersnijtechniek verdubbeld watersnijcapaciteit

Uit Metaalnieuws december 2011

Snelle levertijden vormen een handelsmerk van Becker Watersnijtechniek. Om deze te kunnen handhaven heeft het in Hardenberg gevestigde bedrijf afgelopen zomer een tweede waterstraalsnijmachine geïnstalleerd. Ook deze machine van het Amerikaanse merk Omax is gekocht bij IWE Watersnijtechniek in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Jan Becker ruim 3 jaar geleden met watersnijtechniek begonnen als nevenactiviteit naast zijn varkensboerderij. Dat liep van meet af aan als een trein. Bovendien gaf het werken met techniek veel voldoening aan Becker, die een MTS-opleiding werktuigbouw heeft gehad. Het watersnijden werd dan ook al snel zijn hoofdactiviteit. De varkensboerderij verhuurt hij tegenwoordig.

Proef op de som

Watersnijtechniek bij Becker

De eerste OMAX watersnijmachine welke Jan Becker in een schuur achter zijn huis had staan

Becker is min of meer toevallig met watersnijtechniek in aanraking gekomen. Hij moest RVS remschijven voor een paardenkar laten snijden en ontdekte dat dit het beste kon gebeuren middels watersnijden; een koude snijtechniek, die het materiaal niet verkleurt en/of vervormt. In de omgeving van Hardenberg was echter geen enkel bedrijf te vinden, dat deze techniek aanbood. Becker moest ervoor naar Twente of naar Friesland. Hij rook zijn kans en besloot zelf met watersnijden te beginnen. Maar met welke machine? “Omdat ik een leek was op dat gebied, heb ik een paar plavuizen en wat metalen achter in de auto gegooid en ben daarmee naar verschillende machineleveranciers gereden. Zo wilde ik er proefondervindelijk achter komen wie deze materialen het snelst en met een goede kwaliteit kon snijden. IWE Watersnijtechniek kwam met de OMAX watersnijmachines verreweg als beste uit de bus. Bovendien was hun prijs goed.”
Becker kocht een OMAX 60120 watersnijmachine met een standaard werkbereik 3 x 1,5 meter en begon zonder kennis en zonder klanten met zijn nieuwe bedrijf. Een week of 6 voor de komst van de machine ontving hij de software, waarmee hij iedere avond oefende. Een cursus van enkele dagen deed de rest. “Nadat de machine was geïnstalleerd, kon ik er direct mee aan de slag. De eerste weken was het nog wel vaak bellen met IWE voor ondersteuning, maar dat werd al heel gauw minder.”

Nauwkeurig werk

De eerste grote klant die een beroep deed op Becker Watersnijtechniek zorgde voor de helft van de omzet in het eerste halfjaar. Het betrof voornamelijk sloopwerk; kwalitatief geen hoogwaardig werk, maar wel mooi werk om de techniek goed onder de knie te krijgen. Andere klanten volgden al snel, ook met nauwkeurig werk. De OMAX watersnijmachine was daar prima geschikt voor. Alle soorten materialen konden er mee worden gesneden. Niet alleen metalen als staal, RVS en aluminium, maar ook kunststof, rubber, glas en hout. Becker heeft hiermee een zeer divers klantenbestand opgebouwd, dat onder meer bestaat uit machinefabrieken, reclamebureaus, landbouwmechanisatiebedrijven en tegelhandels.

Het bedrijf groeide snel en in de loop van 2010 kreeg Becker hulp van gereedschapmaker Gerwin Hakkers, die zijn compagnon werd. Samen zijn ze eind vorig jaar verhuisd naar een nieuw onderkomen in Hardenberg. Tegelijk werd ook de machine ingeruild. De machine met het werkbereik van 3 x 1,5 meter werd vervangen door een OMAX 80X-1 watersnijmachine met bereik van 6 x 2 meter. Hierdoor kunnen nu langere materialen worden gesneden, maar veel belangrijker is de mogelijkheid om deze machine dubbel te beladen. “Materiaal langer dan 3 meter komt bijna niet voor”, vertelt Jan Becker. “Maar het is ideaal dat we al materiaal kunnen klaar leggen voor het volgende snijprogramma, terwijl de machine snijdt. We hebben namelijk veel spoedklussen en korte programma’s. Het komt regelmatig voor dat we dezelfde plaat wel twee keer per dag op de machine leggen.”

Dikkere materialen

Maar ondanks de dubbele beladingsmogelijkheid, liep ook de nieuwe machine binnen de kortste keren vol. Binnen een half jaar besloten Becker en Hakkers er daarom nog een te kopen. Opnieuw eenOMAX 80X-1 watersnijmachine. Het werkbereik en de bediening zijn exact hetzelfde, maar de nieuwste machine heeft wel een zwaardere pomp, van 50 PK in plaats van 40 PK. Hierop kunnen vooral dikkere materialen nog sneller worden gesneden, waardoor Becker Watersnijtechniek zelfs kan concurreren met plasmasnijden.

Dankzij de twee machines – en het op voorraad hebben van veel gerectificeerde materialen in staal, RVS en aluminium – slagen Becker en Hakkers er in hun korte levertijden te handhaven. Ze leveren kwalitatief hoofwaardig snijwerk aan zowel kleine als grote bedrijven en kunnen opdrachten van begin tot eind voltooien. Steeds vaker wordt hen gevraagd de voorbereiding van freeswerkstukken te doen. De werkstukken worden dan gesneden met een offset van bijvoorbeeld 1 mm, waarna de freesmachine ze op maat afmaakt. “Wanneer er in een werkstuk een tolerantie van bijvoorbeeld 0,1 mm wordt gevraagd, kunnen we dit op maat leveren, zonder dat er een nabewerking nodig is.”
Voor de meeste snij-opdrachten leveren de klanten dxf, dwg of eps bestanden aan. Maar ook als de klant met slechts een idee of een schets komt, kan het gewenste eindresultaat worden gerealiseerd. “We kunnen een snijprogramma maken van een CAD- tekening, maar ook van een ingewikkeld onderdeel waarvan een foto is gemaakt, die is ingescand. Eenmaal in het machineprogramma kunnen we de maatvoering correct maken door de juiste buitenmaat in te voeren waarna alle maten van dat onderdeel in verhouding

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: Becker Watersnijtechniek vof

Plaats:               HARDENBERG

Website:           www.beckerwatersnijtechniek.nl

Top