NULL

Waterstraalsnijden belooft veel voor microbewerken

Uit Metaalnieuws oktober 2013

Remco van der Hoek, van IWE watersnijtechniek, voelt zich soms net een missionaris als hij weer eens moet uitleggen dat al die meningen over waterstraalsnijden niet kloppen.  waterstraalsnijden zou onnauwkeurig en totaal niet snel zijn, veel lawaai en stof veroorzaken en alleen interessant zijn voor dik materiaal. Het nieuwe MicroMAX Jetmachining Center van OMAX dat IWE presenteert op METAVAK Gorinchem, veegt de vloer aan met die vooroordelen.

OMAX vierde onlangs haar 20-jarig bestaan en IWE Watersnijtechniek in Nieuwerkerk aan den IJssel vertegenwoordigt de Amerikaanse fabrikant al ruim 19 jaar in de Benelux en Denemarken. IWE-eigenaar Raymond Romijn was er destijds snel bij en kocht zijn eerste waterjet voor gebruik in zijn eigen machinefabriek. Toen hij merkte dat collega-fabrikanten er ook in geïnteresseerd waren, besloot hij OMAX te gaan vertegenwoordigen. Sindsdien heeft IWE zo’n 85 watersnijmachines geïnstalleerd. “En die zijn allemaal nog operationeel”, zegt Remco van der Hoek.

Precisie waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden micro bewerking

Het waterstraalsnijden van kleine onderdelen

OMAX heeft zich van meet af aan geconcentreerd op precisie waterstraalsnijden. Het bedrijf ontwikkelt en produceert alle essentiële onderdelen en componenten die daarvoor nodig zijn zelf: de hogedrukpompen, de software, de snijkoppen, de besturingen en de tafel. De OMAX machines zijn volledig metrisch uitgevoerd, niet alleen het werkbereik maar ook alle gebruikte onderdelen. De machines zijn leverbaar in de maten die de Europese markt gewend is (snijbereik van 737 x 660 mm tot en met 4.000 x 14.000 mm).  In 20 jaar tijd heeft OMAX een grote ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen als bedrijf, maar ook in technologische zin. Aan de buitenzijde is dat niet zo zichtbaar. De machines zijn robuust en ogen industrieel, maar kunnen daardoor wel tegen een stootje in de industriële praktijk van alledag. Ondertussen is er ‘onderhuids’ van alles doorontwikkeld: het rendement van de pompen is opgevoerd, de snijsnelheid is hoger geworden, de onderhoudsintervallen zijn verlengd en de besturingen en de software zijn verbeterd. De klanten kunnen daar direct van profiteren. Alle software updates van OMAX zijn levenslang gratis voor hen. Er zijn retrofit kits beschikbaar om machines te verbeteren of uit te breiden met bijvoorbeeld een extra snijkop. Zo kan de gebruiker zijn machine mee laten groeien met de ontwikkeling van zijn bedrijf.

Verspaning

Gemiddeld hebben de OMAX machines een snijnauwkeurigheid van 0,05 mm. Ze worden veel toegepast in de machinebouw, de medische industrie, een beetje in de constructie en vooral ook steeds meer in de verspanende industrie. “Vooral daar heerst nog steeds de gedachte dat waterstraalsnijden niet nauwkeurig genoeg is”, aldus Van der Hoek. “Maar wij zeggen: kijk dan zelf eens. Onze waterjets kunnen 3D vormen snijden met een nauwkeurigheid  die vergelijkbaar is met die van verspanende technieken of deze zelfs overtreft. Het waterstraalsnijden is een universele techniek met veel voordelen ten opzichte van het verspanen. Allereerst de snelheid. Wij kunnen voorbeelden laten zien met een snijtijd van 20 minuten ten opzichte van 6 uur op een verspanende machine. Het energieverbruik is lager en het restafval is waardevoller; bij snijden blijft immers massief materiaal over in plaats van spanen.”

Nieuwe MicroMAX

Watersnijden MicroMAX

waterstraalsnijden met hogeprecisie hier voor is de OMAX MicroMAX speciaal ontwikkelt

Het nieuwe MicroMAX Jetmachining Center vormt een mooi voorbeeld van de toenemende beloften van waterstraalsnijden in het microbereik. Deze machine was onlangs in Europa voor het eerst te zien op de EMO in Hannover en wordt nu voorgesteld op METAVAK. De ontwikkeling van de MicroMAX was puur gericht op nauwkeurigheid tot in het µm-bereik. De snijnauwkeurigheid is dan ook 5 µm (+ 2,5 en – 2,5 µm) en OMAX verwacht deze nauwkeurigheid nog verder te kunnen opvoeren. De compacte machine (footprint 1,676 x 1448 mm) heeft een trillingvrije, zware constructie, waarbij de tank (die warm wordt en daardoor een negatieve invloed op nauwkeurigheid kan hebben) volledig is gescheiden van de rest van de tafel. De machine, uitgerust met hoognauwkeurige lineaire encoders, innovatieve trillingisolatie en bewezen besturingssoftware, snijdt zonder warmte-beïnvloede zone, wat een vervolgbewerking overbodig maakt. Met de machine kunnen materialen als RVS, titaan, carbonvezels, peek, glas, nitinol, grafiet, koper, composieten en laminaten worden gesneden met hoge nauwkeurigheid en een gladde finish, voor zowel prototypes als productie.  De toepassingen voor deze machine? “Dat is voor ons ook aftasten”, zegt Remco van der Hoek. “Wij denken in ieder geval aan het snijden van elektronische componenten, juwelen en medische instrumenten.”

Rotatie-as

3D watersnijden

De 3d watersnijkop samen met de rotatie-as, maakt bijzondere bewerkingen mogelijk

De MicroMAX wordt op METAVAK live gedemonstreerd. Dat geldt ook voor de tweede machine die IWE laat zien. Dit OMAX Jetmachining Center zal worden uitgerust met een rotatie-as en een A-Jet snijkop. De A-jet is een volledig computergestuurde 2,5D snijkop die met een precicie van 0,09º hoeken snijdt tot 60º. De roterende as vergroot de snijmogelijkheden aanzienlijk. En doordat de software verder is verbeterd, wordt het ook steeds gemakkelijker om al die mogelijkheden er ook echt uit te halen.

IWE
Standnummer 205

Top