NULL

Watersnijden met uitdaging

Uit Metaalnieuws, mei 2008

Bij Stainless Products in Zwaag is onlangs een tweede waterstraalsnijmachine geïnstalleerd. Directeur/eigenaar Marco Collette heeft opnieuw gekozen voor een machine van de Amerikaanse fabrikant OMAX die wordt vertegenwoordigd door IWE Watersnijtechniek in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stainless Products investeert in tweede waterstraalsnijmachine van OMAX

Collette is een jaar of tien geleden met zijn bedrijf begonnen. Van meet af aan legde hij zich voornamelijk toe op RVS. Hij begon met het produceren van kleinere producten als badkamermeubels en trapleuningen maar al gauw kwam er vraag naar grotere producten:  aanrechtbladen trappenhuizen en bordessen. “Inmiddels werken we met tien vakkundige medewerkers” schetst Collette de snelle ontwikkeling van zijn bedrijf.Waterstraalsnijmachine, Stainless Products

Loonsnijden

Het snijden besteedde hij aanvankelijk uit. Eerst bij een bedrijf in Almere dat over een waterstraalsnijmachine beschikte later bij een bedrijf in Flevoland. “Maar naarmate het drukker werd liep dat behoorlijk in de papieren. Er ging op zeker moment bijna elke dag wel een bestelling richting Flevoland. Daarom besloten we zelf een waterstraalsnijmachine aan te schaffen ook al omdat hier in Noord-Holland niemand voor derden sneed. Ik had het gevoel dat er mogelijkheden waren.”
Collette had een paar goede redenen om voor het waterstraalsnijden te kiezen als dé snijtechniek in zijn bedrijf. “Allereerst de diversiteit. Je kunt er van alles mee snijden: RVS hout rubber kunststof glas noem maar op. Dat is de kracht van een waterjet ten opzichte van ponsnibbel- en lasersnijmachines. Daarnaast zitten we vooral in het dikkere materiaal. Een aantal jaren geleden waren de lasersnijmachines nog niet zo krachtig dat ze ook al dik materiaal konden snijden. Nu gaan ze wel tot een millimeter of 30 maar de investering in zo’n machine is vele malen hoger dan in een waterstraalsnijmachine. En verder is de bediening van deze Omax machines eenvoudig. Je kunt de tekening aan de machine maken en binnen een kwartier heb je een onderdeel in handen.”

Meer capaciteit

Waterstraalsnijmachine OMAX 55100, Stainless Products

De eerste waterstraalsnijmachine van Stainless Products

De eerste waterstraalsnijmachine (één snijkop één pomp en een werkbereik van 2540 mm x 1397 mm) kwam drie jaar geleden en werd een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van Stainless Products. De machine was al vrij snel de hele dag aan het snijden. “Door het snijden zijn we anders gaan ontwerpen waardoor bijna in elk product dat het bedrijf verlaat wel een snijdeel zit. Het werken op deze manier maakte ons erg afhankelijk van een machine” vertelt Collette. Om voor het snijden niet afhankelijk te zijn van één machine maar natuurlijk ook om de snijcapaciteit uit te breiden is er een tweede waterstraalsnijmachine bij gekomen. Deze heeft een plek gekregen in de nieuwe hal die vorig jaar is gebouwd. Het is een extra grote waterjet met dubbele snijkoppen dubbele 40 Pk pompen en een werkbereik van 4267 mm x 2030 mm “We kunnen hier grotere platen op leggen en echt twee keer zo snel snijden want beide koppen hebben hun eigen pomp.”

Waterstraalsnijmachine OMAX 80160, Stainless Products

De nieuwste waterstraalsnijmachine, de OMAX 80160

Maar dat zijn niet de enige verschillen met de eerste machine. De nieuwe OMAX is ook uitgerust met optische hoogtedetectie waardoor de snijkop zich altijd op en vaste hoogte bevindt ten opzichte van het te snijden materiaal. Dankzij het abrassief verwijderingssysteem (een systeem van Ebbco dat werkt door middel van centrifugerende kracht) hoeft het abrassief niet meer om de zoveel tijd uit de waterbak gezogen te worden. En tot slot is de nieuwe machine uitgerust met nestingsoftware van Jetcam hetgeen garant staat voor een uiterst efficiënt materiaalgebruik.

Uitdagend werk

Stainless Products heeft de waterstraalsnijmachines omringd met een hoog serviceniveau. “We hebben een eigen teken- en ontwerpafdeling en een volledig uitgeruste montagebus. In regio Noord-Holland worden twee keer in de week gesneden materialen afgeleverd. maar natuurlijk kunnen we deze ook per post versturen. Extra bewerkingen als zetten tappen en lassen doen we in eigen huis.”
Het liefst heeft Collette uitdagend werk. Niet alleen voor hem zelf maar ook voor zijn medewerkers. Recente opdrachten die Stainless Steel heeft uitgevoerd zijn bijvoorbeeld de RVS displays waarop Yamaha zijn nieuwste V8 350 Pk outboard motoren voor boten kan showen maar ook RVS gepolijst railingwerk en andere toebehoren voor zeer luxe mega jachten. Stainless Products  is ook betrokken bij de productie van diverse kunstwerken in de regio. Zoals bij de twee grote munten (een meter doorsnee en 6 cm dik) met het gezicht van koningin Emma die bij de ingang van het Emmapark in Medemblik staan. En bij een net geplaatst kunstwerk  voor de abdij in Egmond aan Zee. “We werken heel breed” zegt Collette. “Ook met andere materialen. We snijden zelfs marmer en glas. Zo proberen we hét snijbedrijf voor Noord-Holland te worden.”

De nieuwe  waterstraalsnijmachine heeft dubbele snijkoppen dubbele pompen en een werkbereik van 2000 bij 4000 mm. “We kunnen hier grotere platen op leggen en echt twee keer zo snel snijden want beide koppen hebben hun eigen pomp.”

Stainless Products zoekt vooral uitdagend snijwerk

Over dit bedrijf

Bedrijfsnaam: Stainless Products B.V.

Plaats:               ZWAAG

Website:           https://www.stainlessproducts.nl

Top